Servus, dragilor!
Lucian aici, consultantul vostru personal într-ale vinurilor, de la Kabinett Wine & Spirits. Astăzi vreau să aduc puțină lumină asupra subiectului vinurilor organice – și dacă ar fi să folosesc un mic joc de cuvinte, organic ne plac, măcar la nivel teoretic, dar adeseori ne încurcăm în informațiile despre ele.
În terminologia vastă și adesea complicată a vinurilor, concepte precum „cultivat organic” și „produs organic” pot crea confuzie. În cele ce urmează clarificăm ce înseamnă fiecare și înțelegem cum influențează, pe rând, calitatea vinului pe care îl savurezi, dar și impactul pe care îl are asupra mediului.
Vin CULTIVAT organic – ce înseamnă:
Când vorbim despre vinuri cultivate organic, ne referim la modul în care sunt crescuți strugurii. Agricultura organică exclude utilizarea pesticidelor, erbicidelor și îngrășămintelor sintetice pe vița de vie. Acest proces se concentrează pe menținerea sănătății solului și pe promovarea biodiversității, ceea ce înseamnă că strugurii sunt crescuți într-un mediu complet natural. Astfel, vinul care provine din acești struguri este un produs al unui ecosistem curat și echilibrat.
Vin PRODUS organic – ce înseamnă:
Pe de altă parte, termenul „produs organic” se referă la procesul de vinificație, adică la modul în care facem efectiv vinul, după ce strugurii sunt culeși. Vinurile produse organic sunt făcute fără a adăuga orice fel de elemente sintetice în procesul de fermentație. Acest lucru înseamnă limitarea sau eliminarea completă a sulfiților adăugați, care sunt conservanți comuni în vinificație. Prin urmare, un vin produs organic oferă o expresie mai pură și mai autentică a strugurelui și a mediului său de proveniență.
Vinurile cultivate vs. vinurile produse organic: ce aleg?
Principalul punct de diferență între vinurile cultivate organic și cele produse organic este etapa procesului la care se aplică standardele organice. În timp ce „cultivat organic” se referă strict la practicile agricole, „produs organic” acoperă metodele de producție a vinului. În mod ideal, un vin complet organic este atât cultivat, cât și produs fără intervenții chimice, oferind o experiență cât mai apropiată naturală.
Beneficiile vinurilor organice
Vinurile organice nu sunt doar o alegere mai sănătoasă pentru consumatori, dar și o opțiune mai bună pentru mediu. Prin eliminarea chimicalelor din viticultură și vinificație, vinurile organice reduc poluarea și promovează un habitat mai sănătos pentru flora și fauna locală. Pentru tine și cei dragi ție cu care alegi să-l împărtășești, un vin organic îți toarnă în pahar și: bucuria unui proces de fabricație total neîntinat, un gust (și mai) autentic, cu mai puține riscuri de reacții alergice sau alte efecte negative datorate aditivilor sau conservanților. Deci, cu atât mai mult dacă știi că deseori vinul „nu-ți priește” sau ai observat iritații ori alte reacții alergice, poate proveniența vinului încercat nu a fost cea mai curată – și ar fi vremea să încerci ceva diferit.
În concluzie, fie că alegi un vin cultivat organic, pentru puritatea strugurilor săi, sau unul produs organic, pentru procesul său de vinificație curat, ori – și mai bine, unul complet organic – ai făcut o alegere care menține sănătatea planetei și încurajează practici sustenabile în industria vinului. La Kabinett Wine & Spirits, ne mândrim cu selecția noastră de vinuri organice, fiecare cu povestea sa unică și contribuția sa la un viitor mai verde. Plus, desigur, momente memorabile pentru tine!
Te invit să explorăm împreună și această lume fascinantă a vinurilor organice. Hai la Kabinett Wine & Spirits și te voi îndruma să descoperi arome și povești care te învață, responsabil și gustos, ceva în plus despre ce înseamnă, de fapt, un „vin bun”.
Cu drag și o pasiune (organică) pentru vinuri,
Lucian